دیتالاگر یا ثبت کننده داده، وسیله ای الکترونیکی است که بوسیله ی سنسورهایی که در آن کارگذاری شده (سنسور داخلی ) و یا سنسورهای خارجی، داده هارا ثبت و ذخیره می نماید؛ این داده ها می توانند فشار، دما، سطح، جابجایی، مقاومت و بسیاری پارامترهای دیگر باشند. از این رو گستره ی کاربرد دیتالاگرها بسیار وسیع بوده و به همین دلیل دیتالاگرها شامل رنج بسیار وسیعی از محصولات می باشند؛ از یک دستگاه ساده اندازه گیری تا دستگاه های پیچیده که تحلیل های گوناگونی را برروی داده ها انجام می دهند.
جمع آوری و ذخیره داده ها نیاز بسیاری از پروژه هارا برطرف می نماید اما بعضی پروژه ها نیاز به آنالیزر آنلاین، آنالیزر آفلاین، نمایش، گزارش گیری و اشتراک گذاری داده ها دارند.
نحوه عملکرد دیتالاگر
دیتالاگر به وسیله ی سنسورها، پدیده ها و محرک های فیزیکی را به سیگنال های الکتریکی چون جریان ویا ولتاژ تبدیل می کند؛ این سیگنالهای الکتریکی به داده های باینری تبدیل شده و به رایانه ویا حافظه مورد نظر انتقال داده می شوند.این داده های باینری به راحتی می توانند توسط برنامه های رایانه ای مورد استفاده قرار بگیرند و برروی دیسک سخت، CD، DVD و…ریخته شوند.
ساختمان دیتالاگر
- سخت افزاری برای تبدیل سیگنال های مورد نظر به داده های دیجیتال که شامل سنسورها، مدرات بهبود سیگنال(مانند تقویت کننده ها و کاهنده های نویز) و مدار های مبدل آنالوگ به دیجیتال
- سخت افزار ذخیره سازی بلند مدت داده ها که معولا کارت حافظه یا رایانه می باشد.
- نرم افزار دیتالاگر برای جمع آوری، آنالیز و نمایش داده ها استفاده می شود.
خصوصیات دیتالاگر
- تعداد کانال ها : یکی از نکات مهم در انتخاب دیتالاگرها، تعداد تعداد کانال های ورودی و خروجی آن است که بسته به نوع کاربرد موردنظر، دیتالاگر می تواند یک یا چند کانال داشته باشد؛ درحقیقت تعداد کانال ها، بیانگر تعداد سنسورها و مبدلهایی است که همزمان قابل اتصال به دیتالاگر می باشند.
- فرکانس نمونه برداری : تعداد دفعاتی که دیتالاگر داده های هر سنسور را خوانده و به کامپیوتر و یاحافظه منتقل می کند را فرکانس نمونه برداری دیتالاگر می گویند بعنوان مثال دیتالاگری که دارای فرکانس نمونه برداری 300 هرتز است به این معنی است که در هر یک سیصدم ثانیه داده های بدست آمده از سنسور را به کامپیوتر منتقل می کند.
- نوع سنسورهای پشتیبانی کننده : معمولا هر دیتالاگری سنسورها و مبدل های خاصی را پشتیبانی می کند.
- پردازش داده های جمع آوری شده : عموماً هر دیتالاگر مجهز به یک نرم فزار است که امکان اعمال تنظیمات آن و مشاهده ی نمودارهای بدست آمده از سنسور ها را حین نمونه برداری ممکن می سازد.
- مدت زمان ثبت اطلاعات : یک پارامتر اساسی در سیستم های دیتالاگر، قابلیت ثبت اطلاعات برای مدت زمان طولانی مثلاً چندین سال است . برای دستیابی به این هدف لازم است سیستم های دیتالاگر دارای رسانه های ذخیره سازی در حجم های بالا و مصرف انرژی بسیار کم باشند.
توضیح مراحل کارکرد دیتالاگر برای ذخیره و ثبت اطلاعات
یکی از خصوصیات دیتالاگرها، توانایی برداشت مقادیر سنسورها و ذخیره داده ها برای استفاده آتی می باشد. هر چند در موارد کاربرد دیتالاگر، به ندرت فقط از جمع آوری و ذخیره داده استفاده می شود لیکن شما ناگزیرید که توانایی تحلیل و ارائه داده های ذخیره شده را داشته باشید تا بتوانید تصمیمات حیاتی را بر اساس داده های ذخیره شده بگیرید. یک دیتالاگر کامل اغلب باید بتواند مراحل نشان داده شده در تصویر زیر را انجام دهد.
1- بردداشت داده: این مرحله شامل سنسورها و سخت افزار دیتالاگر می باشد که برای تبدیل پدیده های فیزیکی به سیگنالهای دیجیتال از آن استفاده می شود.
2- تحلیل آنلاین: این مرحله شامل کلیه تحلیل هایی است که شما می خواهید قبل از ذخیره داده ها انجام دهید. یک مثال ملموس از این نوع تحلیل، تبدیل ولتاژ اندازه گیری شده به واحدهای علمی با معنی مانند درجه سانتیگراد می باشد. شما می توانید این محاسبات پیچیده و فشرده سازی داده ها را قبل از ذخیره آنها انجام دهید. کنترل قسمتی از سیستم (مانند قطع پمپ و …) بر اساس اندازه گیری های فعلی قسمتی از تحلیل آنلاین است. تمامی نرم افزارهای دیتالاگر باید تبدیل داده های باینری به ولتاژ و تبدیل ولتاژ به واحد های عملی را انجام دهند.
3- ذخیره سازی: این مرحله شامل ذخیره داده های تحلیل شده در فرمت خاص فایلهای مورد نظر می باشد.
4- تحلیل آفلاین: این مرحله شامل تحلیل هایی می باشد که بر روی داده های ذخیره شده انجام می شود. یک مثال ساده از تحلیل آفلاین، جستجوی یک داده خاص در داده های پیشین یا داده های فشره شده می باشد.
5- نمایش , اشتراک گذاری و گزارش گیری: این مرحله شامل ایجاد گزارش هایی است که شما نیاز دارید با استفاده از آن ها داده های خود را نمایش دهید؛ هر چند می توان مستقیماً تحلیل های آنلاین را نمایش داد. این قابلیت شما را قادر می سازد تا داده های خود را همزمان با جمع آوری و تحلیل آنها، نظارت کرده و آنها را نشان دهید.
کاربردهای دیتالاگرها
شرکت آرکا گستر قرن در تلاش است برای فرآیند های اعتبار سنجی مختلف دیتالاگر هایی ارائه دهد که دارای اندازه گیری های بسیار دقیق و طراحی جامع می باشند؛ بنابراین دیتالاگرهای تولیدی در شرکت آرکا گستر قرن دارای کاربردهای وسیعی مخصوصا در صنایع آب، گاز، صنایع غذایی و بیمارستانی می باشند؛ از جمله نظارت یکپارچه بر :
- دبی حجم آب مصرفی
- دبی حجم آب برداشتی از چاه
- دبی مصرفی در مصرف کننده های بزرگ و چند مجموعه ای
- ذخیره داده های سطح آب، عمق آب، جریان آب، PH آب و رسانایی آب در ایستگاه های بدون مراقبت هیدروگرافی
- مانیتورینگ سطح مخزن
- ثبت اطلاعات فشار مخازن
- داده برداری از متغیرهای دما و فشار در طول خط لوله
- اندازه گیری دما (رطوبت و..) مواد فاسد شدنی حین انتقال محموله
- مانیتورینگ خطوط لوله گاز
- مانیتورینگ دما و رطوبت سرد خانه
- تایید اعتبار اتوکلاو
- نظارت بر دما و رطوبت انبار ذخیره سازی دارو
- کنترل دما و رطوبت اتاق تمیز بیمارستان ها
- سیستم مانیتورینگ واکسن ها
و…
همچنین شرکت آرکا گستر قرن بسته به نیاز مشتری خدمات دیگری نیز ارائه می دهد که در ادامه آمده است :
- دیتالاگرهایی دارای قابلیت تعویض سنسور و قابلیت اتصال به تمامی سنسور ها ( فشار، سطح، دما، رطوبت و…)
- دارای قابلیت ذخیره سازی دیتا برای 1 سال
- دارای رابط سریال RS232 و RS 485 بسته به کاربرد موردنظر
- دارای قابلیت GSM و GPRS باتوجه به نوع کاربرد
- دیتالاگر ها معمولا از طریق رابط USB به کامپیوتر وصل شده و بسته به نوع کاربرد مدنظر توسط نرم افزار مخصوص دیتالاگر می توان داده های اندازه گیری شده را برروی کامپیوتر مشاهده و پردازش کرد.
- قابلیت اندازه گیری و ثبت ورود های دیجیتال سازگار با پروتکل های مود باس
- اضافه نمودن خروجی رله ای فرمان پذیر
- اضافه نمودن بک آپ به همراه شارژر خودکار باتری
پاسخ دهید