واژه تله متری (Telemetry) از ترکیب دو واژه یونانی Tele به معنی راه دور و metron به معنای اندازه گیری به دست آمده است و مفهوم آن، اندازه گیری پارامترها، جمع آوری داده ها و ارسال آنها از ایستگاه های دور از مرکز و یا نقاط غیرقابل دسترس به واحد های مانیتورینگ از طریق یک ارتباط تمام اتوماتیک می باشد.
Telemetry به دستگاهی اطلاق می گردد که برای اندازه گیری هر کمیتی به کار گرفته می شود و شامل سنسور، کابل ارتباطی، دستگاه نمایش، ذخیره سازی یا کنترل باشد.
در مقابل سیستم‌های تله متری که به کار جمع آوری اطلاعات از نقاط مختلف می‌پردازند، سیستم‌های تله کامند (Telecommand) قرار دارند که دستورات را از یک نقطه مرکزی به سایر نقاط راه دور ارسال می نمایند.

ابزارهای انتقال اطلاعات در تله متری

انتقال اطلاعات از طریق سیستم تله متری به صورت بی سیم، خط تلفن، فیبر نوری و اتصالات در سیستم های شبکه ای انجام می گردد . بنابراین برخلاف باور بسیاری از افراد، این سیستم هم از طریق سیستم بی سیم و هم از طریق سیستم های سیمی
( آنالوگ یا دیجیتال) به تبادل اطلاعات می پردازد؛ علاوه بر این موارد با استفاده از تکنولوژی GSM تلفن همراه و همچنین پیام کوتاه نیز می توان به جابجایی ارزان و سریع اطلاعات پرداخت.
تجهیزات تله متری به دستگاه هایی اطلاق می گردد که با نصب در محل مورد نظر قادر به آنالیز مداوم و پیوسته نمونه ها در دوره های زمانی قابل تنظیم بوده و نتایج حاصل را به مراکز مورد نظر ارسال می کنند.

کاربرد های تله متری :
در مورد کاربرد تله متری می توان گفت در هر مکان و منطقه ای که بتوان در آنجا از طریق شبکه های بی سیم به انتقال اطلاعات پرداخت، قابل استفاده می باشدو در واقع در زمینه های مختلف علمی و تکنولوژی کاربرد دارد از جمله :

• مدیریت آب و فاضلاب
استفاده از دستگاه های تله متری نقش بسزایی در بهبود عملکرد شرکت های آب و فاضلاب داشته است؛ چرا که با استفاده از دستگاه های تله متری می توانند کیفیت آب، میزان آب های جاری سطح زمین، میزان استفاده از آب چاه های زیرزمینی(با استفاده از نصب مودم )، میزان آب عبوری از لوله ها، تشخیص نشتی و میزان نشتی در شبکه های توزیع را مانیتور کنند.
همچنین سیستم های کنترل تله متری، امکان خاموش و روشن کردن(کنترل) تجهیزات از راه دور را برای مدیریت آب و فاضلاب فراهم نموده است.
• صنایع نفت و گاز
از علم تله متری در حفاری چاه ها، جمع آوری اطلاعات از عمق زمین و مانیتورینگ آنلاین داده ها در صنعت نفت و گاز به طور ویژه ای استفاده می گردد.

• کشاورزی و مدیریت منابع آب
گیاهان و میوه های مختلف برای به ثمر رسیدن و محصول خوب باید از مواد اولیه خوب و مناسب یعنی آب، خاک و هوا برخوردار باشد. در صنایع کشاورزی برای بررسی و تحلیل اطلاعات هواشناسی، میزان و شدت بارش، میزان رطوبت، شدت نور خورشید و مدت آن می توان از تله متری استفاده کرد. مهندسین کشاورزی با داشتن این اطلاعات می توانند اقدامات درست و اساسی درباره کشت محصول و نگهداری از آن انجام دهند.
در مدیریت آب نیز می توان از تله متری استفاده کرد. برای سنجش میزان آب موجود در سطح مشخصی از زمین، کیفیت و مرغوبیت آب و نشتی آب از لوله ها و کانال های مختلف و همچنین برای پشتیبانی و تعمیر تجهیزات مختلف آب و فاضلاب از تله متری دستگاه پمپاژ استفاده می شود.
• ارتباطات سیار
از دستگاه‌های تله متری برای مانیتورینگ ایستگاه‌های ارتباط سیار مانند دکل‌های موبایل استفاده می‌شود که در صورت بروز مشکل در سیستم به پرسنل مربوطه جهت سرویس ایستگاه اطلاع رسانی شود.
• انبارهای دارو و موادغذایی
در انبار‌های دارو و مواد غذایی ، با قرار دادن سیستم‌های تله متری (نظیردیتالاگرها)پارامتر‌های مختلفی از جمله رطوبت، دما و … را مانیتور و ذخیره می‌کنند تا از سلامت محصول در دوره نگه داری اطمینان حاصل شود.
• مدیریت مصرف انرژی
در ساختمان‌ها و شرکت‌های بزرگ، میزان مصرف انرژی توسط دستگاه‌های مختلف به واحد مربوطه ارسال و در آنجا مانیتور یا ذخیره می‌شود.
و . . .

پست های قبلی كمپاني واگو Wago
پست بعدی معرفی دیتالاگر یا ثبات داده

پاسخ دهید